OVAKVO LJETO NI U SNU NISMO MOGLI OČEKIVATI: Svašta će nas pogoditi, ali pravi šok nas očekuje VEĆ ZA 10 DANA!

Nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima preovladavat će tokom ove sedmice na području Bosne i Hercegovine. Više padavina očekuje se u Bosni. U Hercegovini prognozira se nešto više sunčanih intervala, kazali su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Jutarnje temperature zraka kretat će se od 9 °C do 13 °C u Bosni, a u Hercegovini između 14 °C i 18°C. Maksimalne dnevne temperature očekuju se između 18 °C i 23 °C u Bosni a na jugu zemlje između 24 °C i 28°C.


Prema raspoloživim modelima, i u prvoj sedmici jula neće doći do izraženije promjene vremenskih prilika u Bosni i Hercegovini. Zadržat će se nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Izraženije padavine očekuju se pred kraj prognoziranog perioda.

Maksimalne očekivane temperature zraka kretat će se oko 30 °C.

Prognoza za ljeto u BiH

Dostupni prognostički materijali europskih i svjetskih centara za dugoročnu prognozu pokazuju da se u narednom ljetnom periodu (juni, juli i august) u Bosni i Hercegovini predviđa da srednja temperatura zraka bude iznad prosječne vrijednosti temperatura za ljeto u periodu 1981/2010., uz umjerenu vjerovatnoću prognoze od 50%.

Veće temperature zraka očekuju se u sva tri mjeseca, a nešto veće pozitivno odstupanje očekuje se krajem juna i početkom jula mjeseca. Iako se očekuje nadprosječno toplo vrijeme, to ne znači da u pomenutom periodu neće biti kraćih razodblja sa nižom temperaturom zraka u odnosu na prosječne vrijednosti.

Ukupna količina padavina tokom ljeta 2018. godine trebala bi biti ispod višegodišnjeg prosjeka za period 1981-2010. godine. Količina padavina bit će manja a njen raspored neujednačen. Očekuju se duži sušni periodi ali i veće količine padavina u kratkom vremenskom razdoblju.

Pouzdanost prognoze količina i rasporeda padavina na duži vremenski period je manja u odnosu prognozu temperatura zraka. Dostupni prognostički materijali predviđaju umjereno (oko 45%) vjerovatnoću ostvarenja prognoze za padavine.

You may also like

Ovaj čovjek je napravio kuću o kojoj priča cijeli Balkan: Ovo nema nigdje na svijetu
STIGAO NOVI ZAKON, NEMA VIŠE PRELASKA GRANICE BEZ OVOGA: Kad vidite šta sad morate uraditi, NEĆE VAM BITI DOBRO!
NEMOGUĆE: Piton od PET METARA uhvaćen na Floridi
Samo starije generacije se mogu sjetiti njega: Najtužniji crtani film našeg djetinjstva!

Recommended Video

CLOSE
Da li ste znali da ste celog života pogrešno vršili nuždu?! A evo i zašto!