TEŠKO IH JE PREPOZNATI: Ovo su znakovi neizlječivih bolesti, evo kada je vrijeme da posjetite doktora

Postoji više od 80 različitih autoimunih bolesti, ali neki simptomi su zajednički za sve. Veoma je važno prepoznati prve znake jer rana dijagnostika doprinosi produženju životnog vijeka, poboljšanju kvaliteta života i smanjenju broja i težine komplikacija. Evo koji to znaci ukazuju da nešto nije u redu sa vašim imunim sistemom i da je vreme da posjetite doktora. Hajde da vidimo da li ste u rizičnoj grupi.

1. Glavobolja, zamućenost mozga, smanjena pažnja

Glavobolje, zamućenost mozga i drugi specifični simptomi ozbiljno narušavaju kvalitet života. Ovi simtpomi mogu biti povezani sa stresom i manjkom sna, ali su takođe znak poremećaja imunog sistema (lupusa ili anemije, na primjer).
2. Akne, psorijaza, dermatitis, ekcem, crvenilo u vidu leptira

Problemi sa kožom znaju biti veoma uzneiravajući jer je nemoguće izgledati sjajno kada morate sakrivati kožu ispod slojeva odjeće. Ako obični lijekovi ne pomažu, posjetite doktora jer ovi znaci mogu biti uzrokovani hemolitičnom anemijom, psorijazom, sklerodermom i drugim poremećajima.
3. Alergijska astma

Nije sigurno da je astma povezana sa autoimunim bolestima, ali mnoga istraživanja su pokazala da ova bolest ima autoimunu osnovu.
4. Umor ili hipoaktivnost

Ovi simptomi su zajednički za skoro sve autoimune bolesti i obično glavni znak. Možda primijetite da vam uobičajene aktivnosti oduzimaju puno energije, ili se budite umorniji nego što ste legli.
5. Bol u mišićima, slabost, ukočenost

Slabost i bol u mišićima mogu svakodnevne aktivnosti kao što je hodanje uz stepenice ili nošenje teških stvari učiniti još težim. Ovi simptomi se mogu pojavljivati i nestajati ili biti konstantni, ali su znak koji ne smete ignorisati jer može biti uzrokovan autoiunim hepatitisom, Hašimoto sindromom, psorijazom, reumatoidnim artritisom i drugim bolestima.

6. Stomačni grčevi, gasovi, nadimanje, dijareja, konstipacija

Problemi sa varenjem iznuruju organizam. Oni mogu biti znak autoimunih bolesti kao što je celijakija, ulcerativni kolitis, poremećaji štitne žljezde i drugi.

You may also like

Ovaj čovjek je napravio kuću o kojoj priča cijeli Balkan: Ovo nema nigdje na svijetu
STIGAO NOVI ZAKON, NEMA VIŠE PRELASKA GRANICE BEZ OVOGA: Kad vidite šta sad morate uraditi, NEĆE VAM BITI DOBRO!
NEMOGUĆE: Piton od PET METARA uhvaćen na Floridi
Samo starije generacije se mogu sjetiti njega: Najtužniji crtani film našeg djetinjstva!

Recommended Video

CLOSE
NAJOPASNIJA NAMIRNICA KOJU STALNO JEDEMO: Često je na sniženju, a može izazvati NAJGORE BOLESTI!