Ako vaš kašalj ima ove simptome onda treba da se ozbiljno zabrinete

Obično kašljemo kada se prehladimo ali nije svaki kašalj poslijedica prehlade niti će proći sam od sebe. Kašalj, može da bude simptom raznih bolesti i naročito kada duže traje zahtijeva posebnu terapiju.

Terapiju može da odredi samo ljekar, a jedino što može da se pije i bez preporuke ljekara jesu čajevi i biljni sirupi.

Osim prehlade, kašalj je obično poslijedica bronhitisa, gripa, laringitisa, upale pluća. Svaki od njih je drugačiji i drugačije se liječi.

Kašalj izazvan bronhitisom je dubok, praćen sekretom, otežanim disanjem, povišenom temperaturom i naročito je izražen noću. Obično se liječi antibioticima ali ih ne treba uzimati na svoju ruku jer ako je bronhitis izazvan virusima ili je posledica alergije, antibiotici neće pomoći.

Suv kašalj uz upalu grla i osjećaj da u ždrelu stalno stoji neka loptica koja golica, karakterističan je za laringitis. Kako bi se grlo sačuvalo neophodno je izbegavati i hladne i vruće napitke a ovo stanje zahtijeva javljanje ljekaru specijalisti otorinolaringologije.

Za grip, mada je za njega još rano, karakterističan je suv kašalj koji kasnije postaje vlažan. Prati ga malaksalost, glavobolja, povišena temperatura. Boja sekreta obično otkriva o kakvom se uzroku radi, pa postojanje gnoja ukazuje na bakterijsko poreklo kašlja dok se bistar sekret javlja u slučaju infekcije virusima. I kod ove vrste kašlja savetuje se odlazak kod ljekara.

Kašalj kod upale pluća obično nije jak ali da je riječ o upali može se posumnjati po drugim simptomima kao što su otežano disanje, osećaj gušenja i bol u grudima.

You may also like

Ovaj čovjek je napravio kuću o kojoj priča cijeli Balkan: Ovo nema nigdje na svijetu
STIGAO NOVI ZAKON, NEMA VIŠE PRELASKA GRANICE BEZ OVOGA: Kad vidite šta sad morate uraditi, NEĆE VAM BITI DOBRO!
NEMOGUĆE: Piton od PET METARA uhvaćen na Floridi
Samo starije generacije se mogu sjetiti njega: Najtužniji crtani film našeg djetinjstva!

Recommended Video

CLOSE
Necete nam sigurno vjerovati: Ali kada vidite kako se prave gumene bombone povraticete odmah