U DECEMBRU SE POJAVILE ZMIJE, A VOĆKE SU CVJETALE: Evo šta to znači, kakav nas januar čeka

Kraj je decembra. Zima je i kalendarski stigla. Nastavak bi išao u smjeru da životinje spavaju zimskim snom, međutim, kako se vremena mijenjaju, tako ni ova zima nema sve odlike onakve kakvu pamte stariji ljudi.

Prije nekoliko decenija bilo bi pravo čudo vidjeti, zmiju zimi. Sada ni to više nije iznenađenje, piše Večernji list BiH.

U Grudama je zabilježena neotrovna zmija koja se jedva kretala, ali dovoljno da, ako joj neki nesavjesni putnik ne naškodi, ode negdje na sigurno.

Narodna vjerovanja kažu da pojava zmije zimi, i to na kraju decembra, nije dobra za vrijeme i ukazuje na neku prirodnu posljedicu.

Rijetkost je to bilo vidjeti u decembru. U novembru ih je znalo biti, pa onda u februaru kada se već ide prema proljeću, ali u decembra ili januaru rijetkost. Iako je februaru postala oštrija po količinama snijega nego ostali zimski mjeseci. Mi smo, kad bismo je vidjeli u novembru ili februaru, tumačili to kao znak jače zime, ali može ona upozoravati i na jača kišna nevremena koja će donijeti poplave.

A može biti da je izišla iz svog skloništa jer je predosjetila raniji dolazak proljeća. Mi možemo samo nagađati, isto kao što smo nekad radili. Vrijeme će odraditi svoje onako kako je naumilo, ali, opet kažem, nije uobičajeno – kaže stariji mještanin Gruda za “Večernji”.

Nije samo pojava jedne zmije zbunjujuća. Nedavno su neki poljoprivredni proizvođači obavijestili da su im voćke procvale, unatoč činjenici da traje zima. Što će se događati u idućoj godini, zasad je nepoznato, premda je Europski centar za srednjoročne prognoze i njihov ECMWF model u dugoročnim prognozama najavio hladne valove već od nove godine. Neovisni meteorolog Zoran Zadro ističe kako se tu ne radi o nečem što se ranije nije događalo, stoga se tako treba i odnositi prema vremenu te se pridržavati uputa mjerodavnih službi.
Također upozorava i na hladni val.

Novi eps za sredinu siječnja prikazuje dolazak hladnih prodora u Europi i Sjevernoj Americi. Jačanje anticiklonalnih blokova nad Antarktikom, Grenlandom, Islandom te Britanskim otočjem daje opciju velikom dijelu Europe za hladno i u mnogim njezinim dijelovima snježno vrijeme.

Pred nama je pregršt svakakvih vremenskih događanja od 1. do kraja 3. mjeseca – napisao je u svojoj analizi prof. Zadro. Strani instituti poput Yr.no i Accuweathera nestabilnosti najavljuju od kraja iduće sedmice, ali ih ni oni još ne uspijevaju ustabiliti jer su u jednom danu potpuno promijenili čak tri prognoze za tjedan dana, stoga i one trodnevne valja uzeti s dozom opreza.

You may also like

Ovaj čovjek je napravio kuću o kojoj priča cijeli Balkan: Ovo nema nigdje na svijetu
STIGAO NOVI ZAKON, NEMA VIŠE PRELASKA GRANICE BEZ OVOGA: Kad vidite šta sad morate uraditi, NEĆE VAM BITI DOBRO!
NEMOGUĆE: Piton od PET METARA uhvaćen na Floridi
Samo starije generacije se mogu sjetiti njega: Najtužniji crtani film našeg djetinjstva!

Recommended Video

CLOSE
Svekrva mi je rekla: Ja sam ga rodila i odgajala i ti nemaš pravo da mi ga uzmeš posle mog odgovora samo je problijedila